Blog

 • Három ablak, három generáció
  Három ablak, három generáció

  Az ember összekapcsolódó rendszerekben él, éppen ezért érdemes a generációkutatás prizmáján keresztül is rálátni generációs jegyeinkre, alapélményeinkre. Ezúttal három nemzedékhez kukkantunk be egy kicsit ismerkedni.


 • Amit történeteink és nyelvi hagyományaink mesélnek rólunk
  Amit történeteink és nyelvi hagyományaink mesélnek rólunk

  Életünk kisebb-nagyobb eseményei formálják identitásunkat, s újra meg újra elmesélve történetté alakulnak. Vajon életünk (magyar nyelvű) domináns történetei mit mesélnek rólunk?


 • Fészekalja – hová lettél…?
  Fészekalja – hová lettél…?

  Egy társasház első emeletén laktunk, amikor egy tavaszi napon arra lettünk figyelmesek, hogy a kis teraszunk fölött, a tetőt tartó gerendázatra csésze alakú fészket rakott egy házi rozsdafarkú pár.


 • Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy… esti rituálé
  Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy… esti rituálé

  Akár nyár van, akár tél; akár hétköznapok, akár ünnepnapok; akár nyugodt időszakok, akár nagyobb változások; a kisebb-nagyobb rituálék ott vannak velünk, s megkönnyítik, megszépítik, segítik kicsik és nagyok mindennapjait.


 • Tánc ég és föld között
  Tánc ég és föld között

  Lélegzetelállító műsorszámot nézek, két légtornászt, akiket nemcsak a cirkusz iránti szerelem köt össze, hanem az egymás iránti vonzalom és elköteleződés is. Ők ketten alkotják a Sky Angels nevű formációt, s egy gurtnin függve mutatják be varázslatos és kockázatos számukat biztonsági kötél és védőháló nélkül.


 • Gyermekek, serdülők, felnőttek – és a valódi, személyesen megélt élmények
  Gyermekek, serdülők, felnőttek – és a valódi, személyesen megélt élmények

  Napsütés, gyerekek önfeledt játéka-alkotása, öröm, aktív pihenés – talán nem vagyok egyedül, akinek első asszociációja a nyárról valami ehhez hasonló.


 • Tél a tavaszban – tavasz a télben
  Tél a tavaszban – tavasz a télben

  Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül írok az évente sokezer szülőt érintő prenatális és perinatális halál – azaz a vetélés és szülés körüli újszülötthalál – gyászának néhány aspektusáról.


 • Kiskedvencek – nagycsaládban
  Kiskedvencek – nagycsaládban

  Nagycsaládban gyakran tapasztaljuk, hogy egymástól életkorban, személyiségben nagyon is különböző családtagok milyen jól kijönnek egymással, akárcsak Tekila, a teknős és Morcos, a kutya. De mást is elleshetünk kiskedvenceinktől, ezek közül a dolgok közül veszünk most szemügyre 3+1-et.


 • „Ebben a palotában mindig hideg van…!”
  „Ebben a palotában mindig hideg van…!”

  Legkisebb fiam kedvenc meséje a Süsü, a sárkány, S ebből a meséből gyorsan kiderül, hogy réges-régen még a királyoknak is gondot okozott az otthon megfelelő felfűtése.


 • Nagy utazás
  Nagy utazás

  Ezúttal arra hívom az Olvasókat, hogy egyrészt idézzék fel velem együtt legszebb páros utazásaikat, másrészt vegyük közelebbről is szemügyre a közös utazások számos ismert előnye mellett három kevésbé ismert pozitívumát.